Na otroški zabavi, pikniku, dekliščini, praznovanju rojstnega dne, poroki ali ob otroškem joku, ko veseli balon pobegne iz rok, ste se kdaj vprašali od kdaj se igramo z baloni in kaj se zgodi z balonom, ko je zelo visoko in ga ne vidimo več?

ZGODOVINA

Že stoletja nazaj so poznali balone. Ti so bili iz prašičjega mehurja.  Azteki, so sestavili več mehurjev v obliko človeškega telesa in to podarili bogu v obliki žrtvovanja.  

Ilustracija iz Luttrell Psalter (Rokopisna Biblija 1320-1340) Slika prikazuje balon prašičjega mehurja.
Otroci, ki napihujejo mehur (1773) Z naravnimi baloni, iz prašičjega mehurja, so se igrali otroci.

PRVI BALONI IZ GUME

Michael Faraday je uporabljal za svoje raziskovanje balon, ki ga je naredil iz dveh plasti gume. V sredino je dal moko, robove je zapečatil. Opazil je veliko razteznost in slabo prenašanje temperaturnih sprememb. J. G. Ingram, iz Londona, je leta 1847 izdeloval balone iz latexa- vulkanizirane gume, ki so bili tanjši. Te balone danes štejemo kot prednike današnjih balonov. Preden so uporabljali balone za igro, zabavo, okraševanje in reklamo, so jih uporabljali za prevoz, vojaško obveščanje ter znanstvene eksperimente. Prve balone so polnili z zrakom ali z vodikom. Leta 1914 so uporabo vodika prepovedali, ker je strupen in eksploziven. Danes uporabljamo helij, ki je inerten, kar pomeni ne reagira z zrakom in je nestrupen, vendar lažji od zraka in zato baloni prav tako lepo lebdijo oz. plavajo na zraku.  V 30. letih prejšnjega stoletja so začeli masovno izdelovati balone. Ko so jih znali  tiskati in opremiti z napisi, so jih vključevali v oglaševanje.

PRVI FARADAYEV BALON

Baloni so se z leti precej spremenili in postali varnejši, cenejši in enostavnejši za uporabo. To je le nekaj zabavnih dejstev o zgodovini balonov, ki jih lahko delite s svojimi prijatelji na vaši naslednji zabavi.

IN ŠE…

Kaj se zgodi z balonom, ko je kot pikica majhen in izginja nad oblaki iz našega vida?  V višini cca. 8 kilometrov, odvisno od temperature in vetra, zmrzne, poči, se razcefra in na zemljo pade v trakcih ali krpicah. Če ste na balon privezali sporočilo ali lepe želje, ga lahko najde kakšen srečnež.

Naravni lateks je biološko razgradljiv in nestrupen.